Відгук одного з найактивніших учасників проекту «SMART ГРОМАДА - СТВОРЮЄМО РАЗОМ!» Барама Григорія, начальника відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Городницької ОТГ

Останнім часом дуже актуалізувався термін «Smart City». Часто його використовують у досить абстрактному значенні, практично, як синонім до фраз  «комфортне місто», «європейське місто» чи навіть «хороше місто». 07 01 08 writing on paper

 

Що означає термін «Smart City»? Smart City – це місто (громада), в якому використовуються сучасні технології для покращення якості життя у ньому. Smart City  технології інтегруються у відповідні структури, щоб підвищити якість надання послуг, зменшити вартість та споживання ресурсів та поліпшити комунікацію і порозуміння з мешканцями.

Також «Smart City» технології з успіхом інтегруються у відповідні структури територіальних об’єднаних громад. Будемо називати їх «Smart громада-розумна громада». У «розумній» громаді ці технології працюють на благо суспільства та майбутнього. Тому SMART технології так пов’язані зі сталим розвитком громади, мета якого – керувати майбутнім заради якості життя прийдешніх поколінь.

Виходячи з вище сказаного наша громада вирішила прийняти участь в проекті«SMART ГРОМАДА - СТВОРЮЄМО РАЗОМ!» і перемогла, отримавши чудову можливість  використати комплекс автоматизованих та комп’ютеризованих процесів  «Smart City», щопризводить до покращення якості життя в громаді аналогічно містам, які успішно використовують технології «Smart City».

Разом з тим, для впровадження концепції «SMART ГРОМАДА» в повсякденне життя мешканців громади та органів місцевого самоврядування необхідно забезпечити створення управлінських та організаційним умов. Найбільш логічною та ефективною побудовою системи управління є виділення основної ланки «розумної громади»  –  так званого операційного центру. Основною функцією такого центру повинно стати акумулювання інформації від усіх підсистем та перетворення її в інформаційну базу для всіх зацікавлених сторін. Забезпечити реалізацію представленого підходу на практиці дуже складно, оскільки окремі підсистеми громади функціонують більш-менш відокремлено та мають власні інформаційні бази, обмін якими не відбувається. Крім того, впроваджуючи проект«SMART ГРОМАДА - СТВОРЮЄМО РАЗОМ!»ми побачили, що концепція проекту  дає змогу не лише вирішувати поточні проблеми, але й визначати стратегічні цілі розвитку громади, що буде позитивно впливати на всі сфери життєдіяльності її мешканців. Можливості проекту«SMART ГРОМАДА - СТВОРЮЄМО РАЗОМ!»дуже великі і значно покращують організацію та забезпечення життєдіяльності об’єднаної громади: сприяння залученню інвестицій, електронні петиції, бюджет участі, електронний документообіг, інформаційне забезпечення мешканців громади, оперативне реагування на проблеми забезпечення життєдіяльності громади і т. д.

Роботи з повного впровадження системи «SMART ГРОМАДА» передбачається ще багато, особливо з організаційного забезпечення обміну даними між об’єктами  інфраструктури громади, жителями, представниками органів місцевого самоврядування, співробітниками організацій, що працюють в сфері комунального господарства  громади, контрольно-наглядовими службами. Але робота цікава і вона того варта.